O autoru

Updated: 27/06/2019.

Zovem se Dalibor Ćalić, rođen sam 1979. god. Odrastao sam i živim u Futogu. Još od osnove škole počeo sam se zanimati za elektro motore i njihov način rada. Često sam rastavljao igračke na struju kako bih došao do tog blaga koje se vrti i pokreće ga baterija. U tim mlađim danima eksperimentisanje sa elektromotorima mi je bilo opsesija pa su motorići uglavnom završavali kao pregoreli zbog dečačke znatiželje i neznanja.

Završio sam srednju elektrotehničku školu sa smerom elektrotehničar računara u Novom Sadu nakon čega sam odslužio vojni rok ’98-’99. godine i počeo da radim gotovo odmah po povratku iz vojske.

Godine 2012. sam doneo odluku da sastavim svoj prvi elektrobicikl. Tada sam svakodnevno išao na posao biciklom od Futoga do Novog Sada. Nije mi bilo lako, pogotovo u povratku, a vozio sam ga po svim vremenskim uslovima. Ovo me je navelo na elektro nadogradnju.

Prvi model koji sam sastavio imao je domet od dvadesetak kilometara, olovne baterije i platneno kućište. Nisam se tu zaustavio… Uvek sam težio za nečim što je savršenije, izdržljivije, stabilnije.

Nakon operacije kičme 2015. godine, odlučio sam se da napravim tricikl koji će biti moj gotovo dvogodišnji projekat. Ograničeni resursi, kako novčani tako i vremenski, nisu me pokolebali u ovoj nameri i 2017. godine sam se ponosno pojavio na putevima sa jedinstvenim trotočkašem. U razgovoru, ljudi me često pitaju koji sam fakultet završio, da li sam inženjer? Uvek i uz osmeh odgovaram da sam etuzijasta i inovator, a to nijedna škola ne može da vam podari.

Autor sajta Elektro Bicikli
Sa mojim električnim trajkom

Moja znatiželja i entuzijazam su me doveli do puta na kojem sam sada i želje da ovo znanje i iskustvo podelim sa drugima, kao i da od ovoga napravim ličnu karijeru i pratim razvoj tehnologije u ovom pravcu.

Elektrobiciklom po snegu i velikom minusu:

Share...