Olovne naspram litijumskih baterija - karakteristike i performanse

Olovne naspram litijumskih baterija

Na tržištu postoje različite vrste baterija, što mali broj ljudi poznaje. Kod nas se uglavnom koriste olovni gel akumulatori, koji su najjeftiniji, ali i najlošiji izbor za bilo koje elektro vozilo. Bolje baterije se uglavnom moraju kupovati iz inostranstva.


Olovne baterije

Prvobitna kombinacija na biciklu koji vozim bila je sastavljena od olovnih akumulatora, koji su bili teški ukupno 12 kg, a jedan komad približno 3 kg. Osim velike težine, ovi akumulatori imaju upola manji kapacitet od navedenog. Takođe su se loše pokazali na niskim temperaturama.

Olovni akumulator
Olovni akumulator

Četiri ovakva akumulatora u kombinaciji sam koristio veoma kratko. Istražujući razne mogućnosti shvatio sam da je ovo kombinacija koja nije prihvatljiva za elektro bicikli koji ja želim.


LiPo baterije

Ubrzo zatim sam se opredelio za kombinaciju LiPo baterija. Performanse ovih baterija su me oduševile i ubrzo nakon montiranja i probe shvatio sam da su idealna kombinacija za moje potrebe. Baterije koje su prikazane ne slici su trenutno montirane na bicikl koji vozim. Težina celog kompleta je oko 5 kg, a kapacitet je tri puta već od olovnih baterija koje sam koristio.

Komplet LiPo baterija
Komplet LiPo baterija

Ove baterije podnose velike temperaturne razlike, kao i velike struje punjenja i pražnjenja. Sve ove osobine doprinose boljim performansama elektro bicikla. Svi kontakti su rađeni konektrorima koji trpe velike struje. Konektori omogućavaju lako skidanje baterija radi povremenog balansiranja ćelija i eventualne zamene istrošenog kompleta. LiPo baterije su veoma zapaljive i zbog toga treba obratiti pažnju na njihovo održavanje.

Montirane LiPo baterije
Montirane LiPo baterije


LiFePo4 baterije

Kao poslednju, najbolju i najskuplju varijantu sam stavio LiFePo4 baterije. Ove baterije su izuzetnog kvaliteta. Dug vek trajanja i stabilnost ćelija, kao i visoka cena karakterišu ove baterije. Sklapanjem zasebnih ćelija pravi se kombinacija baterije  željenih performansi.

LiFePo4 baterije / ćelije
LiFePo4 baterije / ćelije

Na slici ispod je primer povezanih ćelija u obliku kutije u koju će biti montrane. Na ovaj sklop se dodaje i elektronika koja ima zadatak da balansira sve zasebne ćelije. Ovaj načn balansiranja omogućava baterijama dug vek trajanja i pravilan rad.

"Paket" baterija
“Paket” baterija

Share...

Komentiraj