Potrebna oprema i delovi za elektro bicikl

Updated: 01/07/2019.

Ukoliko ste rešili ili razmišljate da kupite svoj elektro bicikli znajte da ste na pravom putu.
Verovatno se svi pitaju koji bicikl kupiti, koliko to košta ….
Prvo morate znati za šta vam je e-bicikl potreban?

Za svoje lične potrebe sam sklopio e-bicikl koji je jedinstven. Po svojim performansama daleko odskače od standardnih e-bicikala iz prodavnice. Napravljen je kao prevozno sredstvo za svakodnevnu upotrebu u svim vremenskim uslovima, za uživanje i rekreaciju i kao zamena za auto, tako da je u njega uloženo dosta novca, ličnog rada i truda. S obzirom na pređenu kilometražu doveo sam ga do “savršenstva” i otklonio sve  nedostatke koji su  se pojavljivali u toku korišćenja.

Za starije ljude i one manje zahtevne korisnike, standardni elektro bicikli koji liče na male skutere kineske izrade su sasvim dovoljni.

Ukoliko su Vam zahtevi veći, sigurno nećete biti oduševljeni izgledom a ni performansama komercijalnog e-bicikla.

Prva stvar koja Vam je potrebna je sam bicikl. 
Bicikl koji odgovara Vašim potrebama i željama. Mislim da su svi dovoljno svesni koliko košta kvalitetniji bicikl.

Sledeće što je potrebno je motor.
Sa svojim e-biciklom se mogu popeti na Frušku goru, a težak sam 90kg.
Po ravnom terenu se krećem do max 50 km/h.
Motor sam izabrao na osnovu svojih potreba. Postoje jači i slabiji motori a motor koji koristim je 
u nekoj sredini. Isproban je do 70kmh brzine, ali lično ne preporučujem brzinu veću od 35 km/h
zbog lične bezbednosti. Vozio sam ga po kiši, snegu, prašini i blatu, na temeraturnim razlikama od -25 do +40 °C i oduševljen sam performansama.

Na red dolazi elektronika i ručica gasa.
Pošto ste odabrali motor i znate Vašu zeljenu brzinu i snagu, potrebna Vam je elektronika koja će pokretati  motor i prenositi snagu baterija na pomeraj ručice gasa.
Kvalitetna i dobra elektronika koja će pokretati ceo sistem je više nego bitna a na tržištu ima raznih. Sama elektronika ima razne mogućnosti npr. tempomat,elektronsko kočenje, blokadu na određenu brzinu, rikverc…

Baterije!
Kao najskuplja i najzahtevnija stavka, baterije su po meni najbitnije u celom sklopu. Kvalitetne baterije daju performanse Vašem e-biciklu kao i kilometražu koju možete da pređete pre nego što im istekne vek trajanja.

Punjač
Naravno, da biste punili baterije potreban je adekvatan punjač. Od baterija koje izaberete zavise specifikacije punjača  (napon i struja punjenja). U zavisnosti od baterija  punjač može imati veću ili manju struju punjenja što znači može puniti baterije brže ili sporije.

Instrument za merenje stanja baterije i potrošnju 

Potreban  Vam je instrument kojim ćete meriti potrošnju vašeg e-bicikla i stanje baterije.
Da biste u svakom momentu znali stanje baterije bilo bi dobro da imate instrument koji će pokazivati parametre baterije. Postoje instrumenti koji zadovoljavaju i najzahtevnije korisnike kao i oni koji su manja investicija.

Estetski napravljena i funkcionalna kutija u skladu sa Vašim biciklom
Kutija može biti izrađena od materijala po želji korisnika. Često su kutije pravljene od obične plastike ili čvrstog platna a kvalitetnije kutije su rađene od poliestera, aluminijuma, prohroma, što određuje cenu, izgled i njen kvalitet.
U kutiji se prvenstveno nalaze baterije, kablovi sa svim spojevima i konektorima, kontakt bravica, razni prekidači, ali postoje razne kombinacije.

Svi parametri elektro bicikla moraju biti usklađeni za dugotrajan rad i što duži vek trajanja.
Mehanički delovi elektro bicikla su takođe bitni, kao i dodatna ojačanja bicikla, ukoliko se opredelite za jaču i bržu varijantu.

Zaštita svakog vozača e-bicikla je na prvom mestu.
Na posledice prvenstveno utiče brzina kojom se može kretati e-bicikli. Gotovo da je bešuman pri kretanju i ljudi ne čuju kad im se približavate i nemaju predstavu o brzini kojom se krećete.
Pad sa e-bicikla je veoma rizičan!!!
Kao neophodnu opremu preporučujem kacigu, rukavice, naočare, a po mogućstvu štitnike za kolena i laktove.

Share...

Komentiraj